Male rane u ustima se zovu afte i najčešće se nalaze na jeziku, obrazima, unutarnjoj strani usana ili na sluznici.

Premda nisu opasne, mogu biti vrlo bolne, ali tijelo vam pokazuje ovom pojavom da s vašim tijelom nešto nije u redu, a ove se rane se mogu pojaviti kod mlađih ljudi, posebno djevojčica, u drugom dijelu menstrualnog ciklusa. Često mogu biti u pitanju alergijske reakcije, ali nisu virusna ili bakterijska pojava, a može biti indikator i da vašem tijelu nedostaje vitamina C i B12. Naročito treba dobro paziti na one koji imaju proteze ili zubne proteze jer dodatne rane potiču pojavu afti.

Ovog se lako možete riješiti s nekoliko namirnica koje već imate u svom domu, a jedan od načina je da pomiješate jednu soli s vodom i protresete nekoliko puta tokom dana s vodom u ustima i grlu, a također s vodom i s soda bikarbona možete napraviti mekanu pastu koju ćete onda lagano namazati po mjestima na kojima imate afte, a ova pasta inače pomaže ljudima koji imaju problema s kiselinom, a ova smjesa sprečava razvoj upale i pojavu bakterija, i budite sigurni da ne brinete ako vas je malo peckalo.

Možete uzeti i rakiju, a može afte premazati i medom, što će sačuvati vlažnost sluznice i ubrzati proces ozdravljenja. Razlog za to je što med sadrži u sebi antimikrobna i antioksidacijska svojstva. Sve što je potrebno je namočiti pamučnu vatu u med i staviti je na mjesto gdje se pojavila rana i to je to.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here