Merkel je na konferenciji za štampu najavila sutrašnji sastanak evro-grupe na kojem će biti razmatran predlog Savjeta EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se EU nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

“Suočeni smo sa velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Njemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni, već snažniji“, poručila je ona.

angela-merkel-cdu-election

Merkel je na konferenciji za štampu najavila sutrašnji sastanak evro-grupe na kojem će biti razmatran predlog Saveta EU, te poručila da će Njemačkoj biti dobro okoliko koliko bude dobro Evropi.

Naglasila je da se u ovoj krizi vidjelo koliko su umrežene i isprepletane privrede, te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evropa koja je snažnija i koja bolje funkcioniše u svim njenim dijelovima, a tako u svim članicama.

Ona je navela da su zemlje koje su članice evro-grupe posebno povezane i da očekuje od ministara finansija predloge za prevazilaženje krize.

angela-merkel

Merkel je podsjetila na postojanje kriznog instrumenta ESM, koji sadrži kreditne linije, a koje su dostupne u slučaju elementarnih nepogoda, dodajući da pandemija to svakako jeste.

Pozdravila je predlog predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za očuvanje radnih mjesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here