ISLAND JE TESTIRAO CIJELU POPULACIJU NA KORONU: Ono što su shvatili je NEVJEROVATNO! ShareTweetReddit – Narodni
Narodni Mart 24, 2020

Dok se zemlje širom svijeta bore da zadrže širenje koronavirusa, Island radi nešto čini drugačije od ostalih – a pristup bi mogao imati mnogo veći uticaj na naše razumijevanje virusa.

Mala ostrvska država od 364.000 stanovnika sprovodi opsežna testiranja među svojom populacijom, što ga čini najnovijom državom koja je postavila agresivno testiranje u središte svoje borbe protiv pandemije.

Ali – što je najvažnije – testiranje takođe uključuje ljude koji ne pokazuju simptome bolesti. Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu. Broj pojedinaca koje su testirali zdravstveni organi zemlje i biotehnološka firma deCode Genetics – 3.777 – u  poređenju sa oko 5.203 u Južnoj Koreji, 2478 u Italiji i 764 u Velikoj Britaniji.

– Stanovništvo Islanda stavlja zemlju u jedinstvenu poziciju da ima veoma visoke mogućnosti testiranja uz pomoć islandske kompanije za medicinsko istraživanje deCode Genetics, koja nudi testiranje velikih razmjera – izjavio je za BuzzFeed News Thorolfur Guðnason, glavni epidemiolog Islanda.

– Ovaj napor je namijenjen dobijanju uvida u stvarnu prevalenciju virusa u zajednici, jer većina zemalja u ovom trenutku najekskluzivnije testira samo one sa simptomima.

Embedded video

Od 3.777 osoba testiranih u zemlji, do sada je identifikovan 218 pozitivnih slučajeva.

–  Najmanje polovina zaraženih zarazila se virusom tokom putovanja u inostranstvo, uglavnom u visoko rizična područja u evropskim Alpama (najmanje 90) – saopštila je vlada u ponedjeljak.

Ti brojevi uključuju prve rezultate dobrovoljnih testova na ljudima bez simptoma, koji su započeli prošlog petka. Prva serija od 1.800 testova dala je 19 pozitivnih slučajeva, odnosno oko 1% uzorka.

– Rani rezultati deCode Genetics pokazuju da je nizak procenat opšte populacije zarazio virusom i da je polovina onih koji su testirali pozitivnost ne-simptomatski – rekao je Guðnason.

– Druga polovina pokazuje veoma umjerene simptome nalik prehladi. Ovi podaci takođe mogu postati vrijedan resurs za naučne studije virusa u budućnosti – dodao je.

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*