Soda bikarbona je jedno od najmoćnijih sredstava koje svi imaju kod kuće. Koristimo je za čišćenje, dezinfekciju hrane, pa čak i u estetske svrhe, a možemo je koristiti i za brigu o svom vrtu.
Soda bikarbona pomaže u očuvanju zdravlja naših biljaka i njihovom boljem rastu.

Bori se protiv gljivica na ekološki način

U kombinaciji sa sapunom i vodom, soda bikarbona može spriječiti gljivične infekcije kod određenih vrsta biljaka, grmlja i voćaka. Jednostavno prskanje biljke ovom otopinom može zaustaviti njihovo širenje. Imajte na umu da trebate pažljivo posmatrati reakciju svake biljke jer ih pretjerano prskanje može oštetiti.

Smanjuje prisutnost dosadnih lisnih uši

Lisne uši su jedna od onih insekata koje definitivno ne želite u svom vrtu. Lisne uši vole jesti nježne stabljike biljaka, a pritom izlučuju slatku ljepljivu tvar koja privlači mrave i uzrokuje pojavu crnih gljivica. Ova gljiva utječe na proces fotosinteze. Kada se ovo dogodi nove klice se deformiraju i biljka gubi snagu. Prskanjem ili fumigacijom vašeg voćnjaka ili vrta sodom bikarbonom i sapunom ove insekte ćete držati dalje od vaše bašte.

Odbija mrave

Kao što smo već spomenuli, soda bikarbona u kombinaciji sa sapunom pomaže da spriječi lisne uši da unište vaše biljke. Ukoliko ovom lijeku dodamo jača mineralna gnojiva također možemo smanjiti prisutnost mrava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here