Sa samo pet godina, djevojčica Hana Pašanbegović ponovo vodi bitku sa karcinomom i ponovo joj je potrebna pomoć svih nas kako bi pobijedila ovu zloćudnu bolest.

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za prikupljanje pomoći i otvorilo humanitarni telefonski broj broj 17007, putem kojeg korisnici svih operatera u BiH mogu donirati 2 KM.

Udruženje navodi da malenoj Hani rak je napao organizam tri puta i ponovo joj je potrebna pomoć svih nas.

Malena Hana Pašanbegović rođena je 6. juna 2015. godine u Zenici. Prilikom posjete ljekaru 27.januara 2017. otkrivaju joj ciste u stomaku, a četiri dana kasnije, 31. januara 2017. radi se hitna operacija kojom se odstranjuje velika tumorska masa i tada se utvrđuje da Hana nema lijevi bubreg od rođenja. Nakon 50. dana, bolest se vraća. Šanse da preživi bile su male. U martu 2017. godine odlazi u Tursku. Nakon tri i po mjeseca kemoterapija tumor se smanjuje i u sedmom mjesecu 2017. radi se druga operacija – odstranjuje se tumor. Nakon operacije, Hana prolazi kroz 24 sesije radioterapija te šest mjeseci hemoterapija.

Kako dodaju 23. mjeseca kasnije, tačnije u novembru 2019. godine, rak ponovo napada. Radi se nova, treća po redu operacija. Nakon operacije, idu 4. nova ciklusa hemoterapije.

U martu 2020. godine Hanino malo iscrpljeno tijelo bolest napada po treći put i tada se otkriva da ima nešto na jetri. Utvrđeno je da se radi o istoj vrsti tumora i Hana odlazi na sada već četvrtu po redu operaciju. Nakon operacije prima 6. ciklusa hemoterapija i 24. sesije radioterapija.

U ovom momentu magnet i PET/CT pokazuju da je Hanin organizam čist i da nema prisutnih ćelija raka, ali na velikom konzilijumu doktori odlučuju da Hana primi još četiri ciklusa hemoterapija, jer smatraju da je to najbolje za njenu budućnost, obzirom da se radilo o trećem relapsu, odnosno trećem vraćanju bolesti.

Za preostale hemoterapije Hani je potrebno 20.000 evra, a sa tim iznosom na liječenje ove hrabre curice utrošeno je blizu 400 hiljada KM. Do sada su se apeli za Hanu pokretali u više navrata, a u Pomozi.ba se iskreno nadaju da je ovo posljednji i da će nakon ovih hemoterapija ova hrabra djevojčica nastaviti sa životom onako kako bi trebalo svako dijete da živi.

Pored broja 17007, donirati se može direktno karticom putem  web platforme www.POMOZIBA.org, a tu su i standardni računi za uplate u državi i inostranstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here