MRTVAČKA SVADBA, NAJBIZARNIJI SRPSKI OBIČAJ! Pokojnika žene djevojkom iz sela, majka igra kolo na grobu sina! – Narodni
Narodni Februar 15, 2020

U Srbiji postoji jako puno neobičnih i bizarnih običaja, a jedan od takvih je da se djevojke sahranjuju u vjenčanicama ili u nekim bijelim kovčezima.

Mnogi od tih starih običaja se već godinama ne praktikuju, ali se ipak o njima piše i priča. Bilo kroz priču s generacije na generaciju, ili se o njima šuška po selima. Možemo reći da neki od tih običaja uistinu zaslužuju da ostanu u prošlosti jer su više nego bizarni.

Najstrašniji među ovim običajima sigurno je “mrtvačka svadba” koja se praktikuje u istočnoj Srbiji. Negdje se ova tradicija naziva i “crna svadba”.

Naime, među Vlasima je običaj, da ukoliko mladić umre neoženjen, njegova vjerenica ili bilo koja neudata mlada djevojka iz tog sela se vjenčava sa tim pokojnikom! Brak bi onda važio jednu godinu, a majka preminulog mladića bi tokom svadbe morala da igra kolo na sinovljevom grobu!

Tačno porijeklo i detalji ovih običaja nisu poznati, ali je sasvim sigurno povezano sa kultom mrtvih, koji je i dan danas itekako snažan kod Srba i kod Vlaha.

Naravno, danas je taj spisak običaja “modernizovan” i na njemu nema više tih bizarnih običaja kao što je ova “mrtvačka svadba”, ali ipak su se na popisu zadržali neki običaji od kojih barem malo nekoga podilazi jeza.

Tako se, recimo, na praznik Zadušnice na groblje obavezno donosi hrana i piće preminulom, porodica obavezno taj dan nosi crninu, a često se na kućama može tim danima vidjeti crni barjak. Takođe, umrli se sahranjuju obavezno u svečanim odelima, veoma često sa nekim vrijednim predmetima u rukama.

Sve ovo ukazuje na postojanje uvjerenja da će mrtvac nastaviti svoj život nakon smrti. U velikom broju hrišćanskih naroda ovakvi običaji se više odavno ne upražnjavaju, ili ih jednostavno nema u tolikom broju kao što ih ima kod Srba, pa je tako nesumnjivo da oni svoje korijene vuku iz paganizma ili sujeverja.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*