Stručnjaci sa Cambridgea navode da će ovo ljeto koje nam predstoji biti najtoplije u zadnjih 1.200 godina.
Ruski ministar Dimitrij Kobilkih saopštio je da bi ovo ljeto koje nam predstoji moglo da bude i jedno od najtoplijih ljeta u historiji mjerenja temperature.

Svima je jasno da su već sada u ovoj godini temperature neprirodno visoke. U Krasnojarsku je bilo 35 stepeni danas, što je neviđeno. Kako kažu prognoze Ruske hidrometereološke službe, ali i mnoge svjetske ovo ljeto će biti najtoplije ljeto u posljednjih nekoliko stotina godina i jedno od pet u cijeloj historiji mjerenja.” objasnio je Kobilkih na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a predmet sastanka je bila situacija sa naglim požarima i poplavama koje su zadesile pomenuti region.
Kako je on sam uočio, bez obzira ne poduzete mjere, broj požara u Rusiji se nikako ne reducira, a glavni razlog za to je nepoštivanje mjera samoizolacije, a uz sve to i globalno zagrijavanje. Kako navodi poznati ruski meteorolog Andrej Kiseljov, ovo će biti toplije ljeto nego ono 2010. godine. Kada je SAD recimo u pitanju, ovo ljeto će biti najtoplije u proteklih 1221 godinu.

Globalno zagrijavanje jeste zagrijavanje površine Zemlje i onih najnižih slojeva atmosfere, a razlog za to je efekat staklenika, što i dovodi do globalnih klimatskih promjena. Doduše, te su se promjene i ranije dešavala, ali ovo sadašnje zagrijavanje nastaje zbog uvećane emisije stakleničkih plinova. Većina naučnika se slaže u tome da globalno zagrijavanje postoji i da ga upravo čovjek uvećava svojim uticajem, ali veliki dio javnosti, pa i svjetskih političara osporava ove navode i smatra da je to šalabajzerski govor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here