Svi znamo da je pandemija koronavirusa na neki način osvojila čitav svijet. Posljednjih par sedmica iz Nigerije stižu vrlo loše vijesti, a saznaje se da je u gradu Kano, koji inače ima skoro 10 miliona stanovnika, nedavno zabilježeno stotine smrtnih slučajeva, naročito među starijima.

Nagli i rapidni porast broja smrtnih slučajeva, koji su uglavnom neobjašnjivi, izaziva veliki strah među stanovnicima Nigerije, naročito u njenom sjevernom dijelu, a strah od širenja koronavirusa u ovom najsiromašnijem dijelu ovog područja se sada dodatno povećao.

Zdravstveni eksperti vrlo su zabrinuti zbog porasta smrtnosti od dijabetesa, hipertenzije i malarije, a mnogi vjeruju da bi koronavirus mogao u stvari biti pravi ubica, što s pravom izaziva ogroman strah i paniku kod stanovništva u ovom inače vrlo siromašnom dijelu Afrike i svijeta. Prema nekim prikupljenim informacijama, koje svakodnevno stižu iz ovog dijela Nigerije, grad Kano u utorak je službeno registrovao 666 infekcija i 32 smrtna slučaja od koronavirusa. Inače, Kano je drugo najveće žarište u Nigeriji nakon glavnog grada Lagosa, na jugu ove zemlje. Loše je što u ovom, pretežno muslimanskom kraju, rođaci pokopaju svoje mrtve, samo nekoliko sati nakon smrti, tako da ne postoji mogućnost sprovođenja obdukcije, pa se u većini slučajeva ne zna koji je zapravo pravi uzrok, a nije poznato koliko smrti je povezano s koronavirusom.

Zato vlasti moraju stalno raditi verbalno obrazovanje i na taj način pitati članove porodice o simptomima pacijenata prije njihove smrti, a sve je to prikazano u videu koji dijelimo danas s vama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here