Smeh na jednostavan način izvlači ono najbolje iz ljudi i čini da se osećamo dobro. Iako često ne možemo birati situacije u kojima ćemo se naći, pa tako ni emocije koje se tada prirodno javljaju, možemo birati emocionalni odgovor na trenutni događaj ili okolnost. Smeh umanjuje neprijatnost i menja našu percepciju situacije omogućavajući da je sagledamo realnije i optimističnije.

Dokazano je da smeh poboljšava funkcionisanje čitavog organizma – povećava unos kiseonika, stimuliše cirkulaciju, smanjuje bol, stvara osećaj opuštenosti, a kod dece podstiče lučenje hormona rasta. Smeh je najbolje sredstvo za jačanje imuniteta i najbolji saveznik u borbi protiv stresa. Kada se smejemo, naše telo oslobađa hormone poput dopamina, endorfina i serotonina. Oni šalju signal telu da smo srećni i kao rezultat, osećamo se srećnije. Studije pokazuju da se osećamo bolje i ukoliko se smejemo „na silu“, odnosno kada nam nije do smeha. Zbog svega toga, sa pravom se kaže da je smeh najbolji lek!

Sigurno ste čuli da je smeh zarazan. Studije pokazuju da je to zaista tačno. Naime, kada se neko u našoj blizini smeje, mozak reaguje tako što se priprema za smeh. Smejanje zato što se drugi smeju, psiholozi bi objasnili efektom ogledanja. Tada svesno ili nesvesno posmatramo ponašanje drugih i njihove reakcije koristimo kao ogledalo za sopstvene. Ovaj mehanizam učenja je najizraženiji kod male dece, mada je prisutan i kod odraslih, naročito u novim i nepoznatim situacijama. Kada se smejemo, naš smeh se reflektuje i na druge, olakšava socijalnu interakciju, jača interpersonalne odnose i produbljuje ih.

U današnje vreme kada se sve brže živi, roditelji treba da koriste zajedničko vreme da sa decom uživaju u igri i razgovoru, uz što više smeha. Na taj način, doprinose pravilnom psiho-fizičkom razvoju svojih mališana. Smeh odražava vedar i razigran stav prema životu, jača pozitivne emocije, doprinosi smanjenju briga i omogućava konstruktivno bavljenje problemima. Humor možemo i treba da uvrstimo u svoju i svakodnevicu naših mališana. Kada deca pričaju šale, zapravo se igraju rečima. Ovo je važna komponenta razvoja govora, te kada god ste u mogućnosti podstičite kod dece veštinu pričanja šala. Pročitajte dobar vic, naučite da ih pričate, smejte se sa svojim mališanima i razgovarajte o značenju ispričanih šala.

Izdvajamo zabavne savete koji doprinose stvaranju vedrog raspoloženjа:

Obično se smejemo kada je nešto smešno. Stvaranjem atmosfere gde je smeh glavni akter, stvarate siguran prostor za vašu decu. Obezbedite okruženje koje omogućava humor. Smešne knjige i filmovi su odličan izgovor da se smejete zajedno dok provodite kvalitetno vreme kao porodica.

Igrajte se rečima. Deci će biti zanimljivo da stvaraju i uče nove reči ili da se podsete postojećih, dok istovremeno vežbaju veštine razumevanja, poput rasuđivanja i zaključivanja. Mogućnosti za ovu vrstu aktivnosti su brojne, a neke od njih su: igre asocijacije, „gluvi telefoni“, „na slovo na slovo“, „kaladont“…

Vežbajte kreativno pričanje priča. Kada čitate priču, dodelite smešne glasove likovima i uključite pantomimu rukama. Takođe, pričajte priče ili dogodovštine iz sopstvenog života sa svojim roditeljima ili iz perioda kada deca nisu bila rođena. To će dodatno ojačati porodične veze i osećaj zajedništva.

Treba naglasiti da je kod bilo kakvog dobrog smeha, jedina zabava onda kada se ne dešava na štetu nečega ili nekoga i ukoliko nije uznemirujuće sadržine.

Naučite svoje mališane da izbegavaju neadekvatne pošalice i da ne koriste humor za omalovažavanje drugih. Pomozite im da razviju zdravu vrsta humora učeći ih da vicevi i šale koji su okrutni nisu smešni.

Vaspitači i stručni saradnici u PU „HAPPY KIDS“ razumeju značaj humora i smeha na ranom uzrastu i podržavaju ga. Zbog toga, sa nama deca uče humor kroz obrazovni program. Zdravim izborom i stvaranjem podsticajnih situacija za smeh, našim mališanima omogućavamo da razvijaju socijalne veštine i jačaju emocionalno i fizičko zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here