Za ulazak na sajt kliknite ispod
UPOZORENJE: Od danas nipošto OVO nemojte tražiti na Google-u! – Narodni
Narodni Mart 9, 2020

Odnedavno postoji jedna opcija na Google – u koja raznim reklamnim kompanijama dopušta da se domognu vaših ličnih podataka čime ih mogu kombinovati sa historijom vaših pretraživanja na Internetu i onda vam na taj način šalju prilagođene poruke o nekoj svojoj ponudi ili reklami.

1.Nemojte nikako pretraživati pojmove koje Google-u mogu otkriti vašu lokaciju

Još davne 2006. godine dogodio se prvi nešto teži oblik zloupotrebe ličnih podataka, kada je svojevremeno AOL objavio u javnost listu pretraživanja i otkrili šta su ljudi najčešće tražili na njihovim web stranicama. Premda su tada bili u javnost iznešeni samo brojevi, neka od tih pretraživanja su bila veza za lične podatke te je otkriveno i kako uopšte nije teško saznati spol, godišne i rodni grad osobe koja je nešto pretraživala.

2. Nemojte uopšte pretraživati ništa što ima veze sa nekim lijekovima ili načinima liječenja

Mada Google idalje tvrdi da su sve reklame koje nam se pokazuju provjerene, ipak neki podaci kao što su zdravstveno stanje ili religija mogu da se povežu sa IP adresom osobe koja je koristila te pojmove u pretraživaču.

3. Nemojte nikada pretraživati neke sumnjive pojmove

Ovo se naročito odnosi na vaše radno mjesto. Ovdje se prvenstveno misli na kriminalnu terminologiju ili neke zakonom zabranjene aktivnosti, jer vam se to može obiti o glavu ako vam neko pregleda vašu historiju pretraživanja, a to se dešava veoma često.

Možda vam sada ovo sve djeluje previše ozbiljno ali ipak trebate razmišljati o ovome. Vaši podaci su vrlo lako za tili čas mogu zloupotrijebiti, a da toga niste ni svjesni. Prema tome, dobro pazite gdje ostavljate svoje podatke na Internetu i kakve stranice posjećujete. Naravno, obratite pažnju i na riječi koje koristite u pretraživačima, jer Internet ne zaboravlja.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*