SVIMA JE POZNATO KAKO SU ZMIJE NAJAKTIVNIJE U PROLJEĆE KAD IM JE SEZONA PARENJA, KREĆU SE NAJČEŠĆE KAD JE TEMPERATURA IZMEĐU 24-28 STEPENI CELZIJUSA, A KAD JE U PITANJU UGRIZ ZMIJA, OPASNI SU SAMO ONI KOJI OD ZMIJA OTROVNICA POTIČU.

Itekako je otrovan poskok, njegov ugriz ako se ne liječi odmah može fatalan da bude. Otrovi naših zmija sa naših područja su večinom hemotoksični, razaraju trkiva, a mogu u krvnom sistemu da izazovu poremećaje.

Prvi simboli posliej ugriza su bol od uboda zuba, a posliej i oticanje. Širi se od mjesta ugriza rapidno, može da vam zahvati cijelu ruku ili nogu.

Nakon toga će doći do rkvnih podljeva, povraćat će vam se, dolazit će do nesvjestica, nekad se znaju javiti žmarci na području oko mjesta ugriza, ako se nakon samog ugriza javi nesvjestica ili vam srce počne ubrzano raditi i područja oko usana, očiju oticati, ili dođe do gušenja, povrijeđenog morate čim prije prebaciti do doktora, ukoliko je moguće odmah u prvu bolnicu.

Zanimljivo je to što se veliki broj znastvenika slažu kako je u njegovog alergenosti prava opasnost zmijskog ujeda. Može alergijska reakcija da usmrti brže nego što je otrov toksičan.

Ako dođe do ugriza, ranu zamotajte odmah u prvi zavoj, a potom se doktoru uputite. Ono što ljudi griješe je što zarežu ranu kako bi krv isisali. To ne smijete da radite nipošto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here